Äitiysfysioterapia
Äitiysfysioterapia raskausaikana
Raskausaikana kehossa tapahtuu paljon muutoksia, jotka valmistavat kehoa luonnollisella tavalla raskauden etenemiseen ja synnytykseen. Äitiysfysioterapiassa saat ohjausta, neuvontaa ja tukea näissä raskausajan muutoksissa.
Raskausaikana saattaa ilmetä erilaisia tuki- ja liikuntaelimistön vaivoja, kuten lantion, selän ja niskahartiaseudun kipuja. Äitiysfysioterapialla pyritään auttamaan ja helpottamaan olotilaa, jotta arjessa toimiminen olisi mahdollisimman kivutonta. Käynnillä saa apua myös raskausajan liikuntaan ja harjoittelun suunnitteluun.
Jos lantionpohjan lihakset ovat täysin tuntematon lihasryhmä raskaana olevalle, eikä oikein tiedä miten niitä tulisi harjoitella, äitiysfysioterapeutti auttaa myös tässä. Lantionpohjan lihasten oikeaoppinen vahvistaminen ja rentouttaminen on tärkeää synnytyksen lähestyessä.
Äitiysfysioterapiaan voi hakeutua kaikki raskaana olevat, vaikka ei olisikaan mitään erityistä vaivaa, kipua tai huolta. Ennaltaehkäisevä toiminta on tärkeää ja suositeltavaa.
Usein myös äitiysfysioterapeutin vastaanotolta asiakkaat lähtevät mukanaan valtava määrä oppia omasta kehostaan kokonaisuutena.
Omat vahvuuteni äitiysfysioterapiassa raskausaikana on liikunnan suunnalla sekä kiputilojen hoidossa. Raskausaikanakin voi jatkaa voimaharjoittelua, mutta tietyt asiat tulee huomioida ja näistä keskustelen kanssasi mielellään vastaanotolla.
Äitiysfysioterapia synnytyksen jälkeen
Äitiysfysioterapia synnytyksen jälkeen on usein kuntouttavaa hoitoa. Raskausaika on ollut suuri rasite niin keskivartalolle kun lantionpohjallekin ja jälleen synnytyksen jälkeen keho hakee uutta asentoa kannatteluun. Osa kaipaa synnytyksen jälkeen myös ennaltaehkäisevää hoitoa ja tietoa omasta kehostaan.
Vastaanotolle kannattaa varata aika aina jos jokin mietityttää kehossa. Vastaanotolle voi tulla pian synnytyksen jälkeen tai vasta vuosien päästä.
Hoidon sisältö on aina yksilöllistä, riippuen minkä takia on vastaanotolle hakeutunut. Ensikäynnillä käydään tilannetta läpi kokonaisvaltaisesti. Huomioidaan asiakkaan henkinen ja fyysinen hyvinvointi. Synnytyksen jälkeen vastaanotolla tehdään yksilöllinen kartoitus siitä, miten raskausaika ja synnytys ovat vaikuttaneet kehoon.
Äitiysfysioterapiassa synnytyksen jälkeen voidaan hoitaa mahdollisia arpia, erilaisia kiputiloja, käydään läpi liikunnan aloittamista ja keskustellaan yleisesti jaksamisesta.
Omat vahvuuteni synnytyksen jälkeisessä äitiysfysioterapiassa on liikunnan aloittamisessa ja suunnittelussa, liikunnan aikaisessa virtsankarkailussa tai laskeuman aiheuttamissa oireissa sekä kivun hoidossa.